Pastoraal

MindfulChristful

Er is veel gezegd en te zeggen over mindfulness.

Jij hebt hier vast ook al over nagedacht. Maar wat als we hier gewoon bedoelen dat we met aandacht aanwezig zijn bij dat wat er is – bij jou, bij mij en om me heen. Zoals Jezus werkelijk aanwezig is, van hem kunnen we dit leren. En wie wil dat niet?

We zijn de weg een beetje kwijtgeraakt in ons drukke leven. Er is zoveel wat er op ons afkomt van buiten en vaak ook van binnen. Dat kan er mede voor zorgen dat we overprikkeld, geïrriteerd, vermoeid, depressief of overactief raken. We hebben keuzestress of komen steeds weer ongewild in dezelfde patronen terecht. Hoe leer ik – als christen – hierin een balans te hanteren zonder dat ik me inlaat met boeddhistische of new age achtige trainingen.

Er is een heel gewone christelijke aandachtstraining die MindfulChristful heet. Mindful als vertaling van aandachtig en met een knipoog naar de hype die er is rondom mindfulness.

We lazen een boeiend stukje wat motiveert om te starten met (christelijke)mindfulness: “Zo heeft het onderzoeksteam van de beroemde Amerikaanse neuroloog Richard Davidson aangetoond dat het trainen van ‘mindfulness’ oftewel ‘gewaarzijn’ structureel positieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van het brein en daarmee voor het welbevinden en mentale alertheid.” (uit: TIG jaargang 25, deel 4: onderbouwing en voorbouw van CAM door K.M. bongers, I.A. von Rosenstiel)

Door wie?

Mariët Griffioen en Philippine Schopman geven deze training een aantal keer per jaar én op aanvraag. Wij volgen de opleiding Transpersoonlijke therapie bij Spectrum in Hattem en verwachten in juni 2017 af te studeren.

Beknopte info:

  • We werken met het boek van Philip Troost: Mindful met Jezus.
  • De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 3,5 uur om de 14 dagen.
  • De kosten zijn € 350,– voor de hele training, we vragen je zelf het boek aan te schaffen.
  • We willen met aandacht en zonder oordeel leren waarnemen wat er is. We maken hierover contact met elkaar, we luisteren naar elkaars ervaringen en gaan hierover soms in gesprek. We zien God als voorbeeld in aanwezigheid. Hij is zó met zijn volledige aandacht en liefde betrokken bij ons. Daar maken we ook echt ruimte voor door aandacht voor onze adem, we oefenen in vertragen om meer aanwezig te zijn, hier in ons leven, daar waar Hij is.
  • Daarnaast werken we met voice dialogue. Dit is een methode om in gesprek te komen met onze innerlijke stemmen. Stemmen die vaak ongemerkt veel plek krijgen in ons leven.
  • We voeren zo nodig een intakegesprek om te kijken of een deelnemer op z’n plek is bij deze training.
  • We werken met onze kwetsbaarheid en we zoeken hartscontact. We gaan uit van de situatie zoals die nu is, bij de ander en bij ons en nemen die voor waar aan, zonder oordeel. Wat kom je tegen als je dat doet? Daar hebben we het over. We doen dit in het Licht van Christus, want alleen dan is het mogelijk om de gebrokenheid in onszelf, de ander en het leven te zien én te nemen. Dit is een dagelijkse oefening – maar (gelukkig) onderweg ben je er al!

mailadres: mindfulchristful@gmail.com en telefoonnummer 06 53865038

Gespreksgroep voor partners van mensen met autisme

Je huwelijks- en gezinsleven kan onder druk staan als je partner een vorm van autisme heeft. Soms weet je niet hoe het verder moet. Tegelijk wil je als christen je partner trouw blijven en investeren in je relatie. Gesprek hierover met lotgenoten in een christelijke omgeving en onder deskundige begeleiding kan je verder helpen.

Dit najaar start dit Koningskind in Amsterdam een gespreksgroep voor partners van mensen met autisme (of een vermoeden daarvan). De gesprekken bieden herkenning en erkenning. Ook kan het helpen bij het leren aanvaarden van de realiteit en bij het vinden van een balans tussen je eigen behoeften en de zorgen om je partner. De interactieve avonden worden opgezet rondom diverse thema’s zoals de invloed van autisme op het gezinsleven, het geloof en de vraag wat je van je partner mag verwachten. Er is volop ruimte voor onderwerpen die door de deelnemers worden ingebracht. De groep komt vijf avonden bij elkaar en bestaat uit maximaal tien deelnemers. De avonden worden begeleid door Bonna van der Wijngaard en Karen Vogelzang, regioconsulenten van dit Koningskind.

Data:                                        donderdag 1 oktober, 15 oktober, 5 november, 19 november en
3 december 2015
Tijd:                                           20.00 – 22.00 uur (vanaf 19.45 staat de koffie klaar)
Locatie:                                  Tituskapel Wijnand Nuijenstraat 1 (hoek Derkinderenstraat 112),
1061 TV Amsterdam
Kosten:                                   € 37,50 (leden) / € 45,00 (niet-leden)
Aanmelden:                        via het aanmeldformulier op www.ditkoningskind.nl → agenda

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met ons secretariaat: info@ditkoningskind.nl of 030 – 2363788.

Celebrate recovery

http://www.vineyardamsterdam.nl/nl/spirituality/cr

Innerlijk herstel door middel van een 12- stappenprogramma

We leven in een gebroken wereld. Deze gebrokenheid beïnvloedt alle facetten van ons bestaan. Relaties staan onder druk. Op allerlei terreinen raken mensen beschadigd of beschadigen zij zichzelf of anderen door hun houding en gedrag. Sommigen komen in een vicieuze cirkel terecht, waardoor de hoop op verandering en herstel langzamerhand kleiner wordt. Zij worstelen met hun identiteit, verkeerde gewoonten of met oncontroleerbaar gedrag, met negatieve gevolgen.

Juist voor deze mensen is Jezus naar de aarde gekomen. Tijdens zijn rondwandeling op aarde had Hij juist extra tijd en aandacht voor hen. En tijdens de ontmoetingen die Hij had met mensen die worstelden, stelde Hij
meestal deze vraag: “Wat wilt u dat ik voor u doe?”
Het antwoord was bijna altijd: Dat ik gezond mag worden. En dat is wat Hij deed: mensen gezond maken.

Innerlijke genezing is iets dat we vanuit onszelf niet kunnen bewerkstelligen.Daar hebben we Jezus bij nodig. Hij is het die zegt:
Ik ben gekomen om de mens het leven te geven in al zijn volheid. (Joh 10:10). In Zijn tijd op aarde heeft Jezus ons een aantal principes gegeven die ons de weg naar innerlijke genezing wijzen. Vanuit deze bijbelse principes, zoals we die o.a. vinden in de Bergrede, is het herstelprogramma Celebrate Recovery ontstaan. Velen hebben hierdoor de weg naar Jezus en innerlijk herstel gevonden. Iets voor u?

Praktische informatie:
Kom gerust een keer vrijblijvend kijken. We ontmoeten elkaar elke donderdag avond om 19:30 in Treasure House: Sint Jansstraat 41, Amsterdam. Het is vlak bij de Dam.
Wat kan je verwachten? We zullen samen zingen, luisteren naar een les of persoonlijk verhaal en de 12 stappen met elkaar lezen. Vervolgens delen we ons op in kleine groepen om te delen. Als nieuwkomer nodige we je uit voor de nieuwkomersgroep waar we verder uitleggen wat CR precies is.

Voor vragen kan je contact zoeken met Samuel: samuelmarkusse@gmail.com / 06-27067761.
Meer informatie kan je ook vinden op deze website: www.celebraterecovery.nl

Stilte retraite

www.Kiezenvoorstilte.nl

Stilte is zeldzaam. Onze drukke cultuur verhindert ons vaak om stil te zijn. En we beginnen de stilte te ontwijken of zelfs te vrezen. De meesten van ons zijn gewend geraakt aan drukke levens omgeven door een continue ruis. En velen van ons raken zich ervan bewust dat er iets wezenlijk ontbreekt en we zoeken naar meer – maar wat? Onszelf? Of misschien wel God?

Hoe ontmoedigend ook, we hebben allemaal stilte nodig. Wanneer we de stilte binnengaan, zien we dingen scherper. Wanneer we ruimte maken voor de stilte maken we ruimte voor onszelf. De stilte nodigt het onbekende, ongetemde, wilde, verlegen en ondoorgrondelijke uit – datgene wat zelden de kans heeft om in ons tevoorschijn te komen. De stilte zou ons kunnen leiden naar God-weet-wat…

Op Zoek Naar God-weet-wat is een driedaagse retraite onder begeleiding en een kans om uit ons hectische leven te stappen, stilte te ervaren en op zoek te gaan naar God. Met deze retraite bij het prachtige retraite centrum Klein Sion vlakbij Arnhem word je uitgenodigd om deel te nemen aan een experiment waar je geen spijt van zult krijgen. Naast de ervaring van stilte heb je de mogelijkheid om te genieten van de prachtige omgeving, te reflecteren, te experimenteren met gebed, eeuwenoude bijbelteksten te lezen en begrijpen, persoonlijke begeleiding te ontvangen en zelfs unieke monastieke bieren uit Europa te proeven.

Investeer in jezelf. Ga met ons mee voor drie dagen & twee nachten. Ontsnap uit de stad, geniet van de rust en ervaar een weekend speciaal geschikt voor hen die zoeken en weinig of geen religieuze ervaring of achtergrond hebben. Voor €130 (€90 voor studenten) ontvang je een comfortabel verblijf, alle maaltijden, een retraite onder begeleiding + materialen, persoonlijke begeleiding en de kans om te zoeken naar God-weet-wat.

– weekend 8-10 May (students only)
– weekend 29-31 May
– weekend 12-14 June

Er is ruimte voor niet meer dan 12 deelnemers. Om te registreren of om meer informatie kijk op www.kiezenvoorstilte.nl