“Zin in je leven” Wat hebben relaties en verantwoordelijkheid te maken met een waardevol leven.

Door Jacqueline de Goeij en Margreke Bol

Wat

Deze cursus heeft het idee van een leerhuis, een soort verdiepende cursus die Stromers kunnen volgen naast hun tafelkring.
Deze cursus sluit aan bij het spannende thema zingeving. Aan de hand van het gedachtegoed van de Frans-joodse filosoof Emanuel Levinas (1906-1995) willen we er handen en voeten geven. Wij denken dat het betekenis geven aan relaties – het nadenken over wie de Ander voor mij is, en wie ik ben voor een Ander – ons kan helpen bij het denken over een waardevol leven. Het gedachtegoed van Levinas, die wat dit thema betreft heel kritisch is op het leven van veel christenen, gebruiken we slechts als uitgangspunt. Er zullen ook ideeën van andere filosofen en Bijbelteksten de revue passeren.

Waarom
Deze cursus is gericht op verdieping en bezinning.
In een steeds meer individualistisch ingestelde samenleving onderzoeken we de roep van de Ander aan ons. Aan de hand van de filosofie van Levinas ontdekken hoe ‚verbinding met de Ander’ bijdraagt aan een zinvol leven. Deze filosofie geeft ook verdieping aan de boodschap van God. De cursus heeft als doel onszelf en elkaar uit te dagen om eerlijke gesprekken te voeren over wie de Ander voor ons is, wie wij voor de Ander zijn en hoe (we zouden willen dat) onze relaties met deze Ander eruit zien.

Voor wie
Stromers die zich willen verder bezinnen op hun leven als christen in de stad

Wanneer
Vier weken achter elkaar, één vaste avond per week. De precieze startdatum wordt nog vastgesteld.

De avonden

  1. Zingeving en relaties
  2. De Ander als voorwaarde
  3. Over God, Liefde, Vrijheid en Verantwoordelijkheid
  4. De Vrijheid en Verantwoordelijkheid van een gemeenschap

Aanmelden
Aanmelden bij Jacqueline de Goeij: jacq.goeij@kpnmail.nl

Jacqueline is al jarenlang betrokken bij Stroom. Ze studeerde pastoraal werk en heeft veel ervaring met het toepassen van het christelijk geloof in de persoonlijke situatie van mensen.

Margreke is historica en theologe met een bijzondere interesse voor de politieke en maatschappelijke relevantie van religie.

No reviews yet.

Leave a Reply